Refredat, engripat?

El canvi brusc de temperatures ha provocat un augment dràstic del nombre de refredats i estar coincidint amb un punt àlgid de l’epidèmia de grip. No s’han de confondre les dues malalties, però totes dues són causades per virus, els símptomes són semblants, i les formes d’evitar-les també.

Hi ha més de 200 tipus de virus de refredats, motiu pel qual és impossible immunitzar-nos després d’haver-ne passat un; normalment en patim de dos a cinc cada any. Acostuma a començar de forma gradual, pel nas i per la gola, i després pot baixar als bronquis. Al cap d’uns quants dies es cura sense tractament.

Pel que fa a la grip, comença de cop, amb febre alta (els refredats donen febre, però més baixa), dolors musculars, mal de cap i de coll, malestar general, nas tapat i tos seca. Pot, a més, provocar diarrees, nàusees i vòmits, sobretot en nens. La febre que provoca la grip dura de quatre a cinc dies, i la tos i el cansament poden durar tres setmanes.

Evitar al 100% els refredats i la grip és impossible, però hi ha moltes coses que podem fer per disminuir el risc d’estar exposats a aquestes malalties i, si caiem, per recuperar-nos com més aviat millor. Aquestes són algunes d’elles:

1. Beure líquids en forma de caldo: api, ceba, all ortiga. Una vegada ens bevem el caldo podem fer crema de les verdures i menjar-la calenta. Líquids en forma d’infusió: Malva, plantatge, gingebre, fonoll i saüc. També va molt bé la llimonada natural.

2. Reforçar la flora intestinal amb probiòtics i productes fermentats

3. Prendre KUZU: arrel que creix als boscos de la Índia, Xina i el Japó, que disminueix els estats gripals, combat la febre i defensa les infeccions del sistema respiratori.

4. L’ambient de la llar també ajuda a respirar el sistema immunitari, l’aroma-teràpia en difusió de saro o ravintsara pot millorar molt a l’hora de combatre els símptomes.

5. Si parlem d’extractes més concentrats de plantes, ens anirà bé l’equinàcia en gotes i el pròpolis.

6. I si al final veiem que necessitem ajudar-nos de suplementació o d’algun xarop, ho farem amb una opció sense sucres a base de concentrats de fruita complementats amb oligoelements.

7. El Zinc ajuda a mantenir les barreres físiques i la integritat de la membrana mucosa i provoca un efecte antiviral directe. El podem prendre amb oligoteràpia.

8. Les vitamines C i D també poden tenir un efecte important en l’eliminació de radicals, ens ajuden a combatre les infeccions respiratòries i a protegir el sistema immunològic de bronquitis, al·lèrgies, i d’altres afeccions pulmonars.

El peix, el marisc, els ous, la col kale, el bròcoli, el kiwi, el pebrot… entre d’altres, en són rics en vitamina C. Quan ja la tenim a sobre és imprescindible descansar molt.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *