Protecció del medi a través de la nostra alimentació

Cuidar el planeta hauria de ser una de les nostres prioritats vitals. I això és possible, si cadascú de nosaltres fa el que tingui al seu abast.

Ho hem vist amb l’aturada del moviment durant aquesta pandèmia, la naturalesa ha ressorgit com mai, hem vist animals que s’acostaven a pobles i ciutats, una verdor i explosió de flors com feia temps, han tornat les abelles, papallones…

L’alimentació sostenible i ecològica és un component central i essencial en les nostres vides que no només ens aporta nutrients, sinó que també juga un paper important en l’economia i la cultura. Menjar productes biològics comporta beneficis per al medi ambient i per a la teva salut. A Bio Brots no deixarem de fer-ne ressò.

Una dieta equilibrada i sostenible ha de ser adequada des del punt de vista personal i, a més, a nivell de producció i consum, generar un menor impacte a l’entorn.
Perquè la nostra forma de menjar sigui sostenible ha de reduir l’impacte negatiu en el medi ambient. Per això, les recomanacions per a aconseguir una alimentació sostenible passen per establir com a base de la ingesta calòrica llegums, fruites, verdures i carns ecològiques, de temporada i de producció local.

És prioritari reduir el consum d’aliments ultra processats que, a més de ser molt poc recomanables per a la salut, contribueixen a la deterioració de les fonts de recursos naturals i matèries primeres. Aquests productes deixen una gran empremta de carboni en el seu procés d’elaboració. La premissa fonamental és comprar aliments el menys processats possibles.

L’alimentació sostenible es basa en la producció sostenible d’aliments a través de l’agricultura ecològica o orgànica i en l’adopció d’hàbits alimentaris sostenibles; per exemple, evitant consumir aliments que no es necessiten i que s’acaben tirant a les escombraries.

Aconseguirem una alimentació equilibrada i sostenible si la nostra dieta no posa en risc la nostra salut ni la del planeta. No hem de contribuir a perpetuar pràctiques que perjudiquin els drets humans. Amb l’alimentació sostenible aconseguim:

1. Tenir una alimentació adequada: Ingerir aliments variats i de temporada ens donarà tots els nutrients necessaris per a mantenir el nostre organisme sa.

2. Consumir de forma responsable: T’ajudarà a ser un consumidor conscient saber que més de 790 dones, homes i nens en el món sofreixen de fam crònica, segons la FAO. No tiris gens de menjar a les escombraries, consumeix només el necessari!

3. Cuidar la biodiversitat: L’agricultura extensiva necessària per a elaborar les ingents quantitats d’aliments ultra processats que omplen els supermercats, té un impacte brutal en el medi ambient. Triar productes de proximitat i del cultiu o ramaderia ecològic contraresta aquest efecte. Nodrint el teixit econòmic de proximitat, pagesos, ramaders i petits productors i elaboradors.

4. Respectar als productors: Perquè fan una feina que sense ells, no tindríem la possibilitat de tenir a l’abast aquest tipus d’aliment. Una alimentació sostenible millora l’accés al mercat de productors desfavorits; a més respecta les normes de treball infantil i explotació laboral.

5. Reducció de la pobresa: Si triem productes de comerç just i proximitat per a la nostra dieta, contribuirem al desenvolupament social d’aquest teixit productiu. La nostra alimentació pot contribuir a la reducció de la pobresa. Tingues-ho present cada vegada que compris aliments.

Com veus, l’elecció dels productes que ens portem a la boca és transcendental.
Podem contribuir al desenvolupament de comunitats, a la cura del planeta i a la nostra salut, ja que si ens nodrim amb productes ecològics, el nostre cos està més valent per afrontar possibles dolències, virus o agents externs que ens puguin afectar d’alguna manera i alhora no ingerir ni agents químics, fertilitzants, hormones de creixement o medicaments, en el cas de les ramaderies.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *