Energia Renal, Vital

L’Hivern amb l’arribada del fred, és temps de recollir-nos, nodrir-nos i descansar, emmagatzemar energia renal. El nostre cos ens demana escalfar-nos i fer moviments lents, igual que la naturalesa, on tot queda més aturat.
Tendirem a fer coccions més llargues a foc lent, al forn és també ideal per aquests mesos de més fred. Utilitzarem aliments més calorífics que ens ajudin a escalfar el cos com el blat sarraí, les verdures d’arrel, els azukis, l’alga kombu, aliments que ens ajudaran a nodrir els ronyons, d’on traiem la nostra energia vital per a afrontar aquesta estació.
Actualment la necessitat de les depuracions i dejunis és molt coneguda pels efectes beneficiosos a la salut però sempre han d’estar fets correctament, a l’estació de l’any que més bé li va al cos i sobre la persona indicada. Doncs hi ha casos, sobretot a l’hivern, que el metabolisme necessita tot el contrari; ser revitalitzat, nodrit i tonificat per poder “escalfar” els seus òrgans, mantenir una salut digestiva, cardiovascular, reproductora i de descans.
Hi ha persones que es veuen altament afectades per l’estrès, el fred, l’alimentació desequilibrada, la falta de contacte amb la natura, de sol i de son. Moltes vegades somatitzen la seva debilitat al sistema digestiu que es veurà agreujat per l’alimentació rica en crus, fruita, begudes fredes, gelats i sucres. (Més típic de l’estiu) Aquestes necessiten més minerals (com el magnesi, zinc, ferro, calci), proteïnes de fàcil digestió, hidrats de carboni de qualitat rics en vitamines B, descans, més factors que ajudin a la regeneració cel·lular i adaptogens per disminuir els efectes de l’estrès.

En casos d’estrès i fred amb poca energia de ronyó, poden aparèixer símptomes com:
• Anèmia, problemes de microcirculació, fred a extremitats, cefalees…
• Dolors generalitzats
• Desequilibris en el cicle de son i vigília
• Problemes menstruals com dismenorrea, amenorrea, coàguls…
• Defenses baixes podent desencadenar refredats, bronquitis, pneumònia…
• Cansament i sobretot després dels àpats
• Dolor a la zona estómac i inflamació abdominal
• Vòmits
• Digestions lentes
• Calfreds
• Falta de gana i set

Aquí, per a combatre aquests símptomes sobretot quan fa fred, és important potenciar les funcions digestives amb aliments calents i coccions de cullera, fàcils de digerir i fitoteràpia, com hem mencionat a l’inici:
• Cremes, caldos i sopes de miso a base de ceba, porro o naps
• Augmentar els llegums, cereals i pseudocereals com la quinoa, mill, fajol, arròs integral, civada…
• Incorporar el sèsam negre, les nous i les pipes de carabassa
• Utilització d’espècies, sobretot GINGEBRE, CANYELLA I ALL
• Utilització d’herbes: FARIGOLA, ROMANÍ, ORENGA, REGALÈSSIA, FONOLL.
• Suplementació amb adaptogens i vitalitzadors com el Reishi, Maca, Ashwagandha, Q10 (Sempre pregunta a un especialista quin és el més indicat pel teu cas)
• Consumir la fruita cuita amb espècies: poma cuita amb canyella i pela de taronja, peres amb canyella i gingebre, compota de carabassa amb poma…
• Augmentar el peix
• Augmentar el consum de salats naturals (algues com arame i kombu, sal marina, teriyaki, salsa de soja, gomasio)
• GRAN NECESSITAT DE MOVIMENT HARMÒNIC!! Tai Chi, Pilates, Ioga, caminar, ballar
• Banys de SOL: prendre el sol al migdia 15 min.
• No abusar dels cereals processats: pasta, pa industrial, bastonets, galetes…
• No abusar dels greixos
• Disminuir els dolços (sucre, mel, fruita deshidratada, pastisseria…)
• Disminuir els làctics en general

Per preparar el sistema digestiu és recomanable 10 minuts abans de l’àpat fer un petit vas d’infusió de gingebre i canyella o un tros de gingebre macerat.

RECEPTA GINGEBRE MACERAT

Ingredients per 2 persones:
• 200 gr. gingebre
• 200 ml vinagre d’arròs
• 100 ml aigua
• 1 cullera sopera de sucre panela
• 1 culleradeta postres de sal

Preparació:
• Tallar el gingebre a làmines fines. Deixar-lo reposar 30 minuts per tal que respiri i deixi anar el suc
• Una vegada passats els 30 minuts introduir el gingebre a un pot de conserva
• Seguidament bullir aigua, vinagre, sucre i sal a una olla i barrejar. Quan inici el bull treure del foc i afegir-lo al vol on hi ha el gingebre.
• Deixar refredar i seguidament introduir-lo al frigorífic.
• Deixar-lo 7-10 dies abans del seu consum.

Suggeriment: Es pot afegir a les amanides, per acompanyar els cereals com la quinoa o arròs, anterior als àpats per preparar el sistema digestiu, triturat dins les cremes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *