Les algues, l’aliment del futur
Les algues, els vegetals marins que ens aporten sobretot minerals alcalinitzants, fibra, vitamines i a més a més d’un gran poder depuratiu de la sang i els intestins.
Des de l’antiguitat hi ha diverses regions costeres (Japó, Xina, Noruega, la costa atlàntica francesa…) que consumeixen algues de forma habitual. El seu habitat és el mar i es nodreixen dels seus nutrients i les seves aigües, fent-les especials tan de gust com de propietats nutricionals.
Els seus minerals i propietats més destacades:
• Iode; un gran depuratiu i activador del metabolisme
• Calci; dona força i estructura als ossos
• Magnesi; nodreix la musculatura i equilibra el sistema nerviós
• Potassi; Diürètiques i depuratives.
• Fibra, sobretot soluble; ajudant a millorar els problemes de transit intestinal, flora intestinal alterada, acidesa d’estomac, ulceres, gastritis, colesterol…però a més a més ajudarà a perdre pes ja que són saciants i aporten poques calories al ser pobres en grassa i glúcids.
Una de les seves grans virtuts que les diferencia de molts altres aliments és la capacitat de capturar metalls pesats i substàncies tòxiques acumulades al cos gràcies a la seva riquesa en clorofil.la i Iode. No podem salvar-nos d’aquestes contaminacions, doncs les trobem tan a l’aigua de la pluja com a productes d’higiene, alimentació…, sent una de les causes importants de problemes de salut, sobretot relacionats amb el sistema nerviós, doncs s’acumulen d’entre altres organs al cervell, provocant fatiga crònica, alteracions cognitives, falta de memòria, desequilibris de neurotransmissors, disfuncions neuromusculars…
Així, tan sols un petit racó al plat on hi hagi algues ens aportarà uns beneficis extraordinaris.
Hi ha diferents varietats donant una característica nutricional i organolèptica a cada una:
• Hiziki: Especialment rica en Ferro i molt remineralizant. És de les més gustoses i per tan s’utilitza bastant a les coccions amb caràcter com podrien ser croquetes, farcellets, canelons…La seva cocció és d’uns 30 minuts i el seu volum pot augmentar 5 vegades més a les deshidratades.
• Arame: Especialment indicada per problemes digestius i circulatoris gràcies als seus sucres naturals i les fibres solubles. El seu gust és més dolç que la hiziki i la seva textura més tendra. S’utilitza tan a saltejats de verdures, de pasta, a la sopa….La seva hidratació és simplement remullant-la 20 minuts en aigua.
• Cochayuyo: Recomanada sobretot pel restrenyiment, colesterol i dietes per perdre pes gràcies a la seva gran riquesa en fibra. Aporta tots els aminoàcids essencials sent una bona font de proteïna vegetal. Cal vigilar en cas d’hipertensió a diferència de les altres algues, doncs és més rica en Sodi. El seu gust és original, combina entre el dolç i el mar amb una textura esponjosa fent-la ideal per estofats, cremes i arrossos. Remullar-la 10 minuts en aigua i estarà a punt per la seva utilització.
• Nori: De les més riques en beta carotens, fent-la ideal per millorar la vista i la pell. El seu gust és suau i es pot utilitzar tan per elaborar el Sushi com en flocs per espolvorejar sobre amanides, arrossos…
• Wakame: Indicada sobretot per disminuir l’hipertensió i també per millorar la condició sanguínia. Una alga dolça al paladar, textura gelatinosa i tendre. Aquesta es remulla 20 minuts i pot utilitzar-se tan a les amanides com a les cremes, saltejats de verdures, paté vegetal…Un gran plat d’acompanyament pot ser la Wakame saltejada amb all, pebre i salsa Teriyaki. Un cop hidratada augmenta el seu volum 10 vegades.
• Kombu: Especialment recomanada a la diabetis ja que ajuda a millorar la glucèmia. També estova les fibres fent-les més digeribles i així disminuir els gasos i digestions pesades al consumir llegums i vegetals rics en fibres. És una alga amb caràcter, tan de gust com de textura, sent dura, cartilaginosa i bastant marina. La seva cocció és llarga, sent d’uns 45 minuts de mitjana. Es recomana incorporar-la durant la cocció de les llegums, caldos, estofats llargs… tan per millorar la seva digestibilitat com per augmentar el gust d’aquests aliments.
• Dulse: Indicada sobretot en casos d’anèmies ja que és rica en Ferro i si s’utilitza crua també ho és en vitamina C (millora l’absorció del ferro). Te una bona quantitat de beta carotens sent beneficiosa pels problemes de pell i vista. La seva hidratació és de 5 minuts i pot ser utilitzada tan crua dins les amanides com saltejada amb altres aliments. Un bon aperitiu pot ser la dulse amb ceba tendre, poma, endívia i amanida amb vinagreta de vinagre Umeboshi i tahin (mirar a l’article anterior de la pruna Umeboshi)
• Espagueti de mar: També és de les algues més riques en Ferro i en Calci. El seu gust és suau i simplement necessita ser remullada 30 minuts. Pot utilitzar.se en amanides, saltejada amb julivert i all, per elaborar paté vegetal….
• Agar-agar: De les algues més conegudes i originals. Rica en fibra soluble sent beneficiosa en casos de restrenyiment, colesterol alt, ulceres, inflamacions intestinals… D’un color blanquinós transparent i una textura semblant a plàstic que un cop s’hidrata és tova i gelatinosa podent-se utilitzar a les amanides. La gran virtut d’aquesta alga és quan es bull, es desfà en el líquid i una vegada es refreda es converteix en gelatina. Poden fer-se flams, gelatines, púdings, melmelades per disminuir el percentatge de sucre… Simplement prova de bullir 10 minuts la quantitat d’un vas de llet d’ametlla amb 1 culleradeta d’agar agar en pols, canyella i /o vainilla. Deixa-la refredar 1 hora mínim al frigorífic i tindràs una gelatina d’ametlla!
Deixa un comentari