L’alimentació a l’oncologia
L’alimentació és un puntal important davant un procés oncològic, ja que pot ajudar a disminuir els efectes secundaris del tractament i millorar la immunitat. Està demostrat que una bona alimentació, és sinònim de més qualitat de vida davant els tractaments de radioteràpia i quimioteràpia.
És vital un assessorament individualitzat per evitar la desnutrició, millorar la recuperació i els efectes secundaris com les nàusees, vòmits, mal gust de boca i alteració de l’olfacte entre altres. Els estudis evidencien que el 90% dels factors causals del càncer provenen de factors mediambientals i alimentació: dieta, sedentarisme, tabac, contaminació mediambiental, tòxics alimentaris com els fitosanitaris i additius, obesitat, estres emocional i mental… i un 5-10% a factors hereditaris.
Per tant tenim un gran marge de maniobra per disminuir aquests factors.
• Una primera línia és consumir aliments ecològics, ja que estan lliures de fitosanitaris, nitrats, glifosats i altres tòxics pel nostre organisme.
• Una segona línia és la de reduir al màxim els sucres, dolços i cereals refinats com el blat, l’arròs, la pasta, el pa…. Substituint-los per aliments amb càrrega glucèmia baixa com els cereals complets (quinoa, el fajol, el sègol, la civada) però tot i això és important no fer-ne la base de l’alimentació i si fer-la de vegetals sobretot de fulla verda i grasses saludables, alcalinitzant i mesurant l’escala del PH, procurant que no sigui acidificant.
Doncs s’ha demostrat que una alimentació rica en sucres predisposa al càncer i també en fomenta el seu desenvolupament, ja que la hiperglucèmia activa oncogens, disminueix la vitalitat cel·lular, augmenta l’envelliment prematur i potencia l’estrès disminuint els neurotransmissors del benestar, promou la creació de noves cèl·lules tumorals, inflamació i per tant el dolor.
Són de gran importància els vegetals de fulla verda pel seu aport de fibra, clorofil·la, folats que regeneren, aporten vitalitat cel·lular i netegen les toxines dels intestins. També les grasses vegetals com l’oli d’oliva verge extra, l’oli de coco, alvocat, fruits secs, llavors de cànem, pipes de carabassa i xia.
Per evitar la desnutrició, també ens calen proteïnes i en aquest cas, és aconsellable fer-ho amb quinoa, llegums, peix blanc, peix blau de mida petita, ous i pollastre ecològic.
Sense oblidar-nos de la gran necessitat de vitamines i minerals que obtenim de les fruites cítriques, fruits secs crus, llavors de cànem, pipes de carabassa, sèsam, caldos naturals i algues.
• Una tercera línia és mantenir la immunitat, i saber que aquesta depèn de la salut intestinal i es veu compromesa pels greixos, sucres, embotits, làctics, alcohol i depèn dels casos el gluten. És important afegir un suplement de flora intestinal per evitar problemes d’absorció de nutrients i malestar abdominal.
Podem ajudar-nos de bolets medicinals (Xiitake, Maitake, Reishi), ja que redueixen els efectes secundaris i milloren la immunitat i la nutrició.
• Una quarta línia és la hidratació, molt important, ja que el gust pot veure’s alterat fomentant una deshidratació. En aquests casos, provar amb infusions fredes, aigües saboritzades amb pell de llimona i menta o gingebre. Fins i tot afegir una mica de mel crua o sucre de coco que tenen un baix índex glucèmic.
Davant d’alguns efectes secundaris com pot ser el gust metàl·lic a la boca és interessant disminuir les carns vermelles, embotits i llegums pel seu contingut en ferro que n’augmenta el gust. Seria important valorar suplement de Zinc.
Si hi ha sensació de sequedat a la boca o fins i tot es fan llagues el suc d’àloe vera pot ser de gran ajuda i un suplement d’omega 3 també.
Així, l’evidència que una bona alimentació davant un tractament oncològic aporta un augment important de l’efectivitat, millor recuperació i més qualitat de vida ens confirma un bon motiu per incorporar com a tractament la nostra alimentació.
Sempre cal recordar la importància d’individualitzar el tractament nutricional amb un professional especialitzat.
Deixa un comentari