Tens insomni?

Es considera insomni en els casos de: dificultat de conciliar el son, dificultat de mantenir-se adormit o quan el son no és de qualitat. Si és un insomni de dies o setmanes pot ser per estrès o canvis a l’entorn, però si és crònic (dura més de tres mesos) ja cal ser tractat i estudiat per tal que no afecti la salut.

Dormir ajuda al cos i al cervell a funcionar correctament: Millora l’atenció, la memòria, la presa de decisions, la creativitat, la resistència física, la digestió i l’eficàcia del metabolisme. Així, un son insuficient està directament relacionat amb les malalties cardíaques, la pressió arterial, diabetis, obesitat i un sistema immunitari dèbil.

Abans de qualsevol tractament natural cal descartar que hi hagi Apnees del son o la presa de certs medicaments que provoquen insomni (antidepressius, antihistamínics, fàrmacs per la pressió arterial, analgèsics i productes per aprimar). Si és un dels casos cal visitar a un especialista per aplicar la teràpia adequada.

El tractament de l’insomni primer passa per millorar els hàbits de son i incorporar noves rutines. La vida moderna on abunden les pantalles, els horaris nocturns, els estimulants i l’estrès ens afecta de forma molt negativa.

Els hàbits bàsics a tenir en compte són:
• Anar a dormir entre les 22-23 h com a molt tard.
• Sopar 2 hores abans d’anar a dormir i fer-lo lleuger.
• No mirar pantalles 2 hores abans d’anar a dormir.
• Evitar el cafè, te o estimulants a partir del dinar. Tot i això, algunes persones molt sensibles han d’eliminar el cafè de l’esmorzar.
• Consumir aliments rics en triptòfan a la nit: alvocat, sèsam, làctics ecològics, peix blau salvatge, ous ecològics. És important que siguin ecològics pel fet que contenen més nutrients i per tant les concentracions de triptòfan són majors.
• Evitar prendre caldos o molt de líquid al vespre.
• Fer estiraments a la tarda-nit, té un gran efecte relaxant sobre el sistema nerviós.

Tot i això, altres vegades no és suficient modificant els hàbits i cal ajuda amb suplementació. Pots ajudar-te amb productes naturals que no provoquen addició ni sensació de cansament.

Els components més importants dels suplements són: Melatonina (Inductora del son), 5-HTP (regula els cicles del son i l’estat d’ànim), Rosella de Califòrnia (regula l’ansietat), Ginkgo Biloba (millora la gestió de l’estrès), Magnesi (relaxant nerviós i muscular), L-Teanina i GABA (aminoàcids necessaris per relaxar el sistema nerviós), Passiflora (relaxant suau), Glicina (millora atenció i rendiment mental durant el dia), oligoelements.

És important amb qualsevol producte que es consumeixi fer una base de suplementació amb vitamines B, sobretot la B5, B6, B12 ja que són imprescindibles pel son.

Alguns suplements interessants que pots trobar a Bio Brots:
• Ergy Zen (Nutergia): Aporta vitamines B i adaptogens que milloren la gestió de l’estrès i són ansiolítics naturals, gaba, valeriana i magnesi, zinc i coure.
– Aconsellat en casos de molt d’estrès i cansament mental sobretot.

• Melatovit (Marnys): Melatonina i vitamines del grup 6, aconsellat juntament amb Ergy Zen.

• Phytonoct (Intersa): Conté Rosella i Magnòlia, que ajuden a relaxar el sistema nerviós. També melatonina, llúpol, melissa, B6 i L-Triptòfan
– Aconsellat per relaxar la ment i poder entrar més fàcilment al son.

• Dormibien (Zeus): Conté GABA que és indicada com a relaxant i reguladora del son durant tota la nit. La Melatonina estimular l’entrada al son. Relaxants com la Rosella (Amapola) i la L-teanina.
– Aconsellat en insomnis de primera hora i segona hora (costa entrar al son i et despertes a mitjanit). Persones amb una ment molt activa i ansiosa.

• Vectidorn (Nutergia): Conté melatonina, passiflora i vitamines del grup 6
– Indicat sobretot quan et despertes a mitjanit i no es pot tornar a dormir.

• Trancoligo (Plantis): Conté Manganès, coure, fòsfor, magnesi. Pot ser necessari la presa d’1-5 ampolles al dia en dejú. Deixar el líquid sota la llengua 30 segons.
– Indicat en cansament mental i estrès. És un tractament de base important pel sistema nerviós alterat.

• Olis essencials per fer-te un massatge a la pell o fer-te un bany d’aigua calenta a la tarda-nit: Melissa, alfàbrega, camamilla, espígol, mandarina, tarongina (azahar) sàndal… (escollir-ne 2 o 3 i afegir 2-3 gotes a una dosi d’una cullera sopera d’oli d’ametlla.