Proteïnes vegetals + TOFU

PROTEÏNES VEGETALS

Dins les proteïnes vegetals tenim els llegums, els fruits secs, llavors, cereals i algunes algues com l’espirulina. És important consumir-les en més quantitat i freqüència que les proteïnes animals gràcies al seu aport de grasses sanes i fibra. És per aquest motiu que al llarg de la història, l’home coneixedor d’aquesta necessitat ha anat elaborant productes rics en aminoàcids d’origen vegetal per millorar encara més el seu aport en poca quantitat d’aliment. El tofu i el seitan, unes proteïnes concentrades amb tots els beneficis del món vegetal que tenen el seu origen a la Xina.

TOFU

És una proteïna vegetal que es prepara amb soja, aigua i Nigari (coagulant de clorur de magnesi extret dels cristalls de sal marina mitjançant l’evaporació de l’aigua de mar). Conegut com el formatge vegà que es prepara coagulant les proteïnes de la soja. De color blanc trencat i textura suau, amb sabor neutre-dolç el qual permet vestir-lo amb tota classe d’espècies, herbes medicinals i altres sabors més intensos. Conté de 10-14% de proteïnes d’alta qualitat amb els 9 aminoàcids essencials, bona font de vitamines E i B9, excepte la B12, i de minerals com el Calci, el ferro i el zinc.

Beneficis del TOFU

· Problemes digestius: gastritis, úlceres digestives i cremor.
· Disminueix el risc cardiovascular: Ric en àcids grassos poliinsaturats i monoinsaturats, sobretot l’àcid linoleic, disminuint el colesterol i les grasses saturades en sang.
· Memòria: Ric en lecitina, sent un gran nutrient pel sistema nerviós
· Regulador hormonal femení: Ric en fitoestrogents, ajudant als canvis de la menopausa (fogots, nerviosisme, insomni…) i cicles irregulars.
· Ric en Potassi; sent recomanat en cas de retenció de líquids, hipertensió, rampes musculars (les proteïnes animals són riques en Sodi)
· Dietes aprimament o depuració: Baix en greixos i hidrats de carboni
· Alimentació vegana i vegetariana.
· Salut òssia: 100 mg de tofu aporten 350 mg/calci, semblant a un vas de llet.
· Anèmia: 100 gr. de tofu aporten 5,4 mg de ferro, quan 100 gr. vedella n’aporten 2,4 mg. Per millorar la seva absorció cal consumir fruita cítrica o vitamina C.
· Riquesa en vitamina E, sent recomanat en casos de dermatitis, pell seca, infertilitat.

Com introduir-lo a l’alimentació

· Saltejat amb tamari i julivert o altres herbes o espècies
· Saltejat amb verdures
· Sopa de miso amb tofu
· Crema de verdures amb tofu substituint la patata com a espassant.
· Postres substituint el formatge
· Amanides, sempre cuinat 20 minuts mínim
· El trobaràs en diferents formats: natural, fines herbes, fumat, nuggets, salsitxes… Atreveix-te a provar-ne de diferents i et sorprendràs del seu magnífic gust.

RECEPTA

TOFU A LA PLANXA

Ingredients per 2 persones:
• 1 bloc de tofu fumat
• Oli oliva
• 1 cullera sopera de Sèsam
• 3 grans d’all tallat a làmines
• Una cullera sopera de julivert picat
• 1 culleradeta de postres de Tamari

Preparació:
• Tallar el tofu a làmines
• A una paella amb oli saltejar el sèsam amb l’all triturat i el julivert durant 1 minut.
• Seguidament afegir les làmines de tofu i saltejar volta i volta durant 5 minuts.
• L’últim minut afegir Una culleradeta de postres de Tamari i deixar coure 1 minut.
• Servir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *