La macrobiòtica

Va ser originada per l’escriptor i professor japonès George Ohsawa als anys 40. La seva etologia prové de macro (gran) i bios (vida), la gran vida. Ohsawa a partir de la seva experiència va proclamar consumir aliments bàsics, naturals, de l’estació i de cultiu local. Doncs va observar els canvis perjudicials dels hàbits i la salut de les persones a causa del gran creixement de l’agricultura i l’indústria. És tot just ara, des de fa uns anys, quan la macrobiòtica comença a ser escoltada i practicada.

Actualment tots compartim el desig de tenir salut, aquesta filosofia ens ofereix un plantejament orientat a millorar i conservar la salut des de l’alimentació, l’estil de vida i la saviesa tradicional. L’alimentació és l’aspecte més important i per aquest motiu l’estil de vida macrobiòtic li dóna un gran paper. El primer pas a fer és alimentar-se d’aliments bàsics i naturals per evitar al màxim substàncies químiques que les nostres cèl·lules no reconeixen generant toxèmia i sobrecarrega als òrgans i teixits.
L’estil de vida que promou la macrobiòtica és bàsic i malauradament el ritme de vida actual ens ha desconnectat d’aquesta base; despertar-se aviat, no menjar abans de dormir, mastegar correctament els aliments, temps per cuinar i fer exercici diari. Aquests canvis ens aportaran més vitalitat i ganes de viure, memòria activa i viva, estabilitat emocional, flexibilitat física i un bon sistema immunològic. L’equilibri el busca en el concepte yin/yang per descriure dues forces oposades i complementaries, que estan presents en tot, aliments, estacions, activitats…

EL GOMASI

Les seves grans bases alimentàries són els cereals complets, els vegetals, les llavors oleaginoses, fruits secs, les algues i els complements com el miso, gomasio i el natto.
A la tardor és essencial tonificar el cos per proporcionar-li un bon hivern, el Gomasi és un aliment important per nodrir l’energia vital, defenses i aportar els minerals que aquesta estació necessita.
Aquest és un sèsam triturat i torrat, barrejat amb sal, a una proporció de 14 i 20 parts de sèsam per una de sal. L’oli del sèsam triturat envolta als grans de sal fent que pugui passar per la paret intestinal alcalinitzant la sang ràpidament.
El sèsam aporta un altíssim valor nutricional a base de lípids d’alta qualitat (Àcids grassos omega 6 i lecitina) que ajuden a regular el colesterol. A més a més aporta aminoàcids que es complementen amb les dels cereals fent proteïnes d’alt valor biològic. Aporta vitamines E, K, grup B com l’àcid fòlic, biotina, inositol i colina. Ric en els minerals magnesi, manganès i sobretot calci. Cal destacar que és una bona font de triptòfan (aminoàcid essencial amb molt poca presència a altres fonts proteiques i que té efectes positius sobre l’estat mental, provocant sensació de benestar i il·lusió). Així és un excel·lent complement per afegir diàriament amb els cereals i els llegums.

Gràcies a la riquesa en minerals és un gran reforçant i alcalí de la sang. Tonifica el sistema digestiu, ja que estimula la secreció dels sucs gàstrics i regenera l’intestí, activa el metabolisme i tonifica el sistema nerviós. Així en estats de debilitat, sense to muscular, defenses baixes, infeccions. On l’organisme normalment es desmineralitza i acidifica, el gomasio és de molta utilitat.

Afegeix-lo cada dia a una dosi d’1-2 cullerades soperes, acompanyant els cereals com el mill, arròs, quinoa…, els llegums, les amanides, un bon tall de pa amb oli i gomasio, les cremes de verdures o la sopa de miso…

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *